A gránátalma magját gyakran nyersen fogyasztják - a gyümölcs önmagában is tökéletes egészséges nassolnivalóként szolgál, vitamindús, rostban gazdag, hamar eltelíti a gyomrot. Savanykás-édes ízvilággal rendelkezik, savassága a benne található tanninoknak köszönhető. Magas rosttartalma mellett alacsony kalóriaértékkel bír, így a fogyókúrás étrendbe is beépíthető.
Tipp: A gránátalma magjával - a ribizlihez hasonló módon - díszíthetünk desszerteket, rászórva például sütemények tetejére.
A gránátalma leve a perzsa és indiai gasztronómia egyik kedvelt eleme - a történelmi források az ókori Róma hagyományaiban is említik, mint a házasulandók fejére helyezett koszorú egyik alkotóelemét. Napjainkban is a gránátalma egy népszerű felhasználási módja a gyümölcsléként, turmixként, smoothie-ként való fogyasztása. Az összeturmixolt gyümölcs hidegen fogyasztva kiválóan alkalmazható frissítőként, a hidegebb időkben pedig a gránátalmatea pedig több, mint jól megállja a helyét az immunerősítő, forró italok között.
Turmix összetevőjeként felhasználva kombinálhatjuk banánnal, eperrel, málnával vagy mangóval, a gránátalma aromájához továbbá jól illik a kiwi, az alma és az ananász is.
Tipp: Gránátalmalé egyszerűen - A gránátalmát vágd félbe, majd facsard ki levét citromfacsaróval! A magok egy része így is belekerül az italba - az ital ezután ízlés szerint átszűrhető a magok eltávolítása érdekében (érdemes azonban a magot is elfogyasztani értékes tápanyag- és magas rosttartalmáért, finom ízéért).
A közel- és távol-keleti - különösen az iráni, perzsa, pakisztáni vagy azerbajdzsáni - konyha népszerű, egzotikus eleme a szárított gránátalma mag, melyet például a chutney-k és curry-k hozzávalójaként használnak fel, a rostdús gyümölcsöt alkalmazzák továbbá szószként is sült hal, vagy kebab ízesítéséhez, a gránátalmából készült mártással pedig salátákat, pácolt húsokat öntenek le. Az ún. grenadine szirupot, mely gránátalmából készült, sűrített és cukrozott ízesítő-édesítő, számos koktélban alkalmazzák.
Tipp: Mi magunk is készíthetünk gránátalma szószt otthon - az érett gránátalma magok préselése után kapott levet egymás után több alkalommal forraljuk, ezután különböző fűszerekkel fűszerezzük.
Kétszeresen koncentrált gránátalma sűrítmény, tiszta, finomítatlan gránátalma léből. Angol minőség.
A Gránátalma kivonat tablettánként magas koncentrációjú, 40% ellagsav tartalomra standardizált gránátalma kivonatot tartalmaz. Használata javasolt mindazok számára,