Gránátalma rendelése

Röviden a gránátalmáról

A gránátalma a gránátalmafélék családjába tartozó gyümölcs, melynek fája Perzsiából származik. Már az ókorban ismerték ezen a vidéken, innen került át Indiába és Kínába, majd lassan elterjedt az egész Földközi-tenger térségében is.

Röviden a gránátalmáról

A gránátalmának száraz és forró nyárra és hűvös térre, valamint kicsi páratartalomra van szüksége, hogy igazán finom legyen. Termése bogyós gyümölcs, ami 2-4 méter magas, lombos fán növekszik. A fa levelei fénylőek és sötétzöldek, virágai 4-6 centiméteresek és narancsos árnyalatúak.

Termeszteni a trópusi és mérsékelt éghajlaton ideális. Kemény és vastag héja miatt nagyon jól szállítható és tárolható. Júliustól februárig Spanyolországból, Törökországból, Izraelből, Iránból, Tunéziából, Egyiptomból és Peruból szállítanak hozzánk belőle.

A magokat és vékony gyümölcshúsokat, levüket fogyasztjuk. Csupasz héja és a magház fehéres savanyú belső héja élvezhetetlen. A gyümölcsnek friss, lágy, a rózsához hasonló illata és édes-savanykés, a ribizlihez hasonló íze van. A gránátalma gyümölcse kerek, esetleg enyhén szögletes, tömege körülbelül 300-500 gramm között van. Héja kemény. Gyümölcshúsának színe a világos rózsaszíntől a sötétpirosig tered, bőséges lé tartalommal rendelkezik, magja kristálytisztaságú. Minden egyes magot vékony héj vesz körül, A magok a magházban úgy helyezkednek el, mint a tortaszeletek. érett állapotban a mag sötétpiros vagy lila, fénylő és enyhén repedezett. A túlérett gyümölcs héja ráncos és bőrszerű, a gyümölcs húsa kemény és száraz. A még éretlen gyümölcs héja sima, sárgás-pirosas, magjának keserű mellékíze van.

Nyersen gyümölcsként vagy salátaként, üdítőként, sörbetként fogyasztható. Az egészen érett gyümölcs a hűtő zöldséges rekeszében 2 hónapig eltárolható; a gránátalma nedves levegőt igényel. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos 1 nap alatt elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszáradhat.

A gránátalma héját már az ókor óta használják bőr színezésére; még ma is kinyerik belőle a pirosas- barnás, vagy citromsárga növényi színezéket. Ezt a keleti szőnyegek megfestésére használják fel.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!