Hogyan tisztítsuk meg könnyedén a gránátalmát? A gránátalma a gyümölcsök királya, a rostok, vitaminok és ásványi anyagok igazi kincsesbányája. Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel rengeteg pozitív hatása van a szervezetre: többek között segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a cukorbetegség és a keringési betegségek kockázatát.
A gránátalma külső héja látszatra az alma és a citrom héjának keverékére emlékeztet, a termés belső felépítése azonban eltér minden más ismert gyümölcsétől. Belül több száz, maglepellel körülvett magot tartalmaz, ezek a bennük levő gyümölcshússal és magokkal együtt agyümölcs elfogyasztható részei. Egy kis odafigyeléssel könnyedén hozzájuthatunk a gránátalma magjaihoz, a folyamat tényleg egyszerű!
A szükséges eszközeink a következők:
→ nagy méretű vágódeszka
→ tálka
→ egy éles kés
A gránátalmát helyezzük a vágódeszkára, majd vágjuk ketté. Ezt követően láthatóvá válnak a maglepellel körülvett magok. A gránátalma méretétől függően a két fél gyümölcsöt vágjuk további 2-2, vagy 4-4 részre, ezután könnyedén kipattinthatók a gránátalma magok, kézzel vagy akár egy villa segítségével.
Azért érdemes nagy méretű vágódeszkát választani, mivel a gránátalma magjainak kiszedése során a lédús gyümölcs levének egy része is ki fog folyni.
A gránátalma magában fogyasztva is kiváló, csupán kanalazzuk ki a tálkából ezt a percek alatt összehozott, értékes hatóanyagokban gazdag, egészséges desszertet!
1. A gránátalma lé gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíthet a szervezetünk káros szabadgyökök semlegesítésében, csökkentve ezzel a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
2. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíthet a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében.
3. A gránátalma értékes hatóanyagainak köszönhetően hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.
A gránátalma legnagyobb arányban C-vitamint, K-vitamint, káliumot és magnéziumot tartalmaz. A C-vitamin az egyik legismertebb antioxidáns hatású vitamin, fontos szerepet tölt be immunrendszerünk védelmének fenntartásában, fokozza a kollagéntermelést és elősegíti a vas felszívódását. A K-vitamin fontos szerepet tölt be a csontok és a fogak erősségének, egészségének fenntartásában, továbbá hozzájárul a véralvadáshoz szükséges vérképzési folyamatok normál működéséhez.
A kálium támogatja a szív, az idegek és az izmok egészségének fenntartását. A magnézium támogatja a normál izomfunkciók működését, hozzájárul az immunrendszer erősségének fenntartásához, támogatja a szívműködést és a normál csontozat fenntartását. Részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és nukleinsavak anyagcseréjében és számos enzim létrejöttében.
Hatóanyagai segítenek kivédeni a stresszel és a szervezet öregedésével járó káros hatásokat.